Παράσταση Χορού & Μουσικής

Συντελεστές ομάδας “White Pieces”
Γεώργιος Κοκκινάρης (μουσικής)
Γιώργος Αμέντας (χορός)

Διάρκεια: 45-60 λεπτά

Από το 2020 ο Γιώργος Αμέντας μαζί με τον Γ. Κοκκινάρη δημιουργούν παραστάσεις που εντάσσονται στην σειρά “λευκά κομμάτια”. Κάθε παράσταση αποτελεί ένα νέαο δημιουργήμα της επικοινωνίας των δύο συνεργατών οι οποίοι μεταχειρίζονται την κίνηση και τον ήχο ως ένα. Το χρώμα λευκό προσδιορίζει τον άγραφο χώρο που οι δημιουργοί συναντούν κάθε φορά που αντικρύζουν την σκηνή και το κοινό. Κάθε έξοδος από την σκηνή σβήνει τα προγεγραμμένα. Οι συντελεστές κοιτούν μπροστά προσπαθώντας να προσεγγίσουν το πώς χορός και μουσική δημιουργούν ερωτήματα. Η ολιστικότητα δημιουργεί παραστάσεις μακρυά από τον εντυπωσιασμό είτε την επιτηδευμένη απλότητα. Η σωματικοποίηση της μουσική και η ηχητική αναπαράσταση του σώματος, μέσα από έναν αντιστοικτικό διάλογο στον χώρο και την διάνοια του κοινού, δουλεύονται από εργαλεία αυτοσχεδιαστικά και ποιητικής. Οι δύο συντελεστές παρουσιάζουν μία ολοκληρωμένη παράσταση για σκέψη και μετα-δονήσεις στο σώμα και στην ηχητική αντίληψη.


Ο Γιώργος Αμέντας είναι μουσικός, χορευτής και συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.Αποφοίτησε από το τμήμα Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. του Τ.Ε.Ι. Αθηνών το 2010. Εργάστηκε με διάφορους συντηρητές όπως τον Αθανάσιο Τζαμαλή σε διάφορα έργα ανά την Ελλάδα που είχαν ως αντεικήμενο εργασίας υλικά όπως μέταλλο, πέτρα και ενάλιο ξύλο. Έχει κάνει μία δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Archaeological Science με θέμα: Selective reburial: a potential approach for the in situ preservation of waterlogged archaeological wood in wetland excavations. Περιστασιακά συνεχίζει να εργάζετε στον τομέα της συντήρησης.
Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως τους Κλέωνα Αντωνίου, Δημήτρη Αποστολάκη, Jonas Kocher, Guido De Flaviis, Ilan Manouach, Γιώργο Κοκκινάρη, Θωμά Πουλιάση κ.ά. Έχει κάνει την μουσική επένδυση σε διάφορες ηχητικές και χορευτικές παραστάσεις. Το 2014 δημιούργισε μαζί με την χορογράφο Πωλίνα Κρεμαστά την πλατφόρμα με τίτλο “track”. Το “track” αποτελεί μία έρευνα που μελετά τις φυσικές και μουσικές ιδιότητες του ήχου, καθώς και την αλληλεπίδρασή του με τον αρχιτεκτονικό χώρο. Σκοπός είναι η αισθητική και συνθετική άποψη των καλλητεχνών που συμετέχουν που τους υπαγορεύει το υπόβαθρο της έρευνας. Η πλατφόρμα είναι ανοιχτεί σε αρχιτέκτονες, χορευτές, μουσικούς, εκπεδευτικούς και εικαστικούς που επιθημούν να εντάξουν την δουλεία τους στην μουσικότητα του ήχου και κατεπέκταση της μουσικής.
Ως χορευτής ασχολίτε επαγκελματικά από το 2002. Συνεργάζεται με τις ομάδες “κι όμΩς κινείται”, και δημιούργησε με την Δάφνη Στεφάνου την ομάδα “eQual.0”. Είναι μέλος της collectivas Now is Now, μία σύμπραξη μουσικών και χορευτών που μελετά την μουσικότητα των δύο τεχνών παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα των συναντήσεών τους σε διάφορους χώρους. Συμετέχει και διοργανώνει παραστάσεις αυτοσχεδιασμού και άμεσης σύνθεσης. Από το 2011 δηδάσκει χόρο, ακροβατικά εδάφους και αυτοσχεδιασμό.
Έχει συμμετάσχει στα φεστιβάλ δρόμου “Dream City 2013 – Voyage à L’Estaque Marseille” και “La Folle Histoire des Arts de la Rue 2013” της Μασσαλίας και σε residency στη Φιλανδία (“SERVO Building” Outokumpu) και στη Γαλλία (Le Citron Jaune – Centre National des Arts de la Rue).